tisdag 9 oktober 2012

Powerplay Statistik – omgångarna 4 okt till 7 okt 2012



Många H2H – lågt odds
Omgången den 4:e okt som var en torsdag, var en ren Elitserieomgång på Oddset Powerplay. Det som dock var inte oroväckande var att den endast bestod av fem stycken rena hockeymatcher, och alltså hela tre stycken H2H. Då H2H har en förmåga att sluta med X, vilket även är det som flest spelare spelar på, riskerar oddset att bli lågt, då det är många som får rätt. Då många kan antas spela system med hel- och halvgarderingar av något slag kan det säkerligen tänkas vara många som inte väljer att gardera dessa H2H, utan istället garderar de spelobjekten som är hockeymatcher. Skulle man ha helgarderat alla fem matcherna och endast haft kryss i alla tre H2H skulle det totalt ha kostat (med 1 krona i radinsats) 243 kronor (2^5*1^3). 

Det faktum att det var tre stycken H2H gör dock att risken är överhängande att någon av dem inte slutar med X (kryss). Samtidigt innebär givetvis ett resultat där alla H2H slutar med X att oddset blir väldigt lågt. Man skulle ju även på motsatt sätt kunna tänka att om exempelvis alla tre H2H slutar med 1:a eller 2:a så skull oddset drivas upp kraftigt och man skulle således kunna vinna mycket. Skulle man ha helgarderat alla de fem matcherna och halvgarderat alla tre H2H med 1 och 2, skulle det totalt kostat 3^5*2^3= 1944 kr.

Resultatet i den här omgången blev att många av favoritlagen vann samt att två av de tre H2H slutade med X, vilket drev ner oddset kraftigt. Oddset i den här omgången av Powerplay blev endast 347,26 gånger pengarna. Omsättningen låg på bortåt 1,7 miljoner kronor, alltså nästan dubbelt så mycket jämfört med dagen innan. Detta var dock kanske inte så konstigt eftersom denna ingången var en Elitserieomgången medan den dagen innan bestod av spelobjekt från Hockeyallsvenskan samt Division 1.


Hockeyallsvenska och Division 1
Omgången den 5:e okt var en omgång av Oddset Powerplay bestående av Hockeyallsvenskan och Division 1. Sju matcher och en H2H återfanns på den här kupongen. Som väntat slutade H2H:n med ett X, vilket gjorde att oddset blev lägre än vad det skulle vara om det antingen blev en 1:a eller 2:a i H2H:n. Av de sju matcherna slutade fem med att det var favoriten som vann och två med att det var det minst tippade laget som vann. Ingen match slutade alltså med att det var det alternativet som ”mitterst” antal procent av svenska folket trodde på. Oddset blev i den här omgången av Powerplay 1525,53

I bilden nedan finns en sammanställning av matcherna, resultatet och procenten i denna omgång. Notera att denna bild är från cirka 1 timme och 20 minuter innan spelstopp. Omsättningen ökade under den här tiden med cirka 300 000 kr, vilket beräknas fram av att det var 467 som hade rätt rad och oddset var 1525,53, alltså delades det ut 712 422 kr (förutsatt att alla spelade med 1 kr i radinsats, vilket är troligt), då 70 % av omsättningen återbetalas till spelarna bör omsättningen ha varit 712 422/0,7= 1 017 000, alltså ungefär 1 miljon kronor. Omsättningen är som synes 713 000 kr 1 timme och 20 minuter innan spelstopp. Enligt ett tidigare inlägg bör inte procentföredelningen ha ändrats så mycket totalt sett.  

Oddset Powerplay 5:e oktober resultat



Högt Odds – inga H2H och många kryssmatcher
Lördagens omgång, den 6:e okt innehöll inga H2H. Matcherna var hämtade från Elitserien samt Hockeyallsvenskan. Oddset blev högt i den här omgången, över 15 000 gånger pengarna. Hade man valt att helgardera alla matcherna hade man alltså gått bra med vinst, eftersom det kostar 6561 kr att helgardera hela kupongen med 1 krona i radinsats. En anledning till att det blev ett högt odds var att hela tre matcher slutade med X. Det är vanligtvis endast cirka var 5:e match som slutar med kryss i de högre svenska hockeyligorna. I Elitserien är det runt 23 procent medan det i Hockeyallsvenska är cirka 19 % om man gör ett snitt på de senaste fem säsongerna. Väntevärdet i lördagens omgång vad gäller antal kryss skulle då kunna sägas vara 8 matcher * 20 procents sannolikhet för kryss = 1,6 matcher som slutar kryss. Det blev som sagt hela tre matcher som slutade med likaresultat, vilket drev upp oddset till över 15 000 gånger pengarna.


H2H som inte gick som väntat
Söndagens omgång av Oddset Powerplay, den 7:e okt var kanske inte lika intressant vad gäller matcherna, om man jämför med lördagens omgång, då den bestod av flertalet matcher från Division 1. Den innehöll även en H2H, vilken för en gångs skulle inte slutade som väntat, det blev en 2:a i den. Detta kan antas ha dragit upp oddset som blev fina 4 237,22 gånger pengarna. Omsättningen var låg, vilket säkert har att göra med att intresset sjunker när större delen av kupongen består av Division 1-matcher samt att det var en söndagsomgång. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar