måndag 1 oktober 2012

Oddset Powerplay Resultat – lågt odds i lördagens omgång


Detta inlägg berör lördagens omgång av Oddset Powerplay (29 sept) och tar upp en del tankar kring dess utfall. En intressant faktor med lördagens omgång av Oddset Powerplay jämfört mot fredagens omgång är att lördagens kupong endast bestod av rena matcher, och således inga H2H idenna omgång av Oddset Powerplay. Detta gör det möjligt att undersöka vilket odds man skulle fått om man hade satt ihop en egen åttling på denna omgång av Oddset Powerplay på något spelbolag på nätet där det är möjligt att spela på åtta spelobjekt på en kupong.

Lördagens omgång av Oddset Powerplay bestod av sex stycken matcher från Elitserien och två matcher från Hockeyallsvenskan. Omsättningen uppgick till 1,4 miljoner kronor strax innan spelstopp. Svenska folkets teckenfördelning, vilket givetvis har en stark påverkan på Oddset Powerplays odds, syns liksom matcherna i bilden nedan:

Oddset Powerplay innan spelstopp 29 sept


Då alla dessa åtta matcher är spelbara som separata odds-objekt är det som sagt möjligt att sätta ihop sin egen åttling, och alltså inte låta antalet spelare som får rätt kombination påverka oddset och hur mycket man vinner, utan vinsten blir då istället beroende på vad oddssättarna på spelbolagen tror om utfallet i matcherna. En ytterligare intressant faktor i det här sammanhanget är att det säkerligen finns olika psykologiska effekter inblandade hos dem som spelar på Oddset Powerplay, som att spelarna favoriserar vissa lag och att de påverkas av de procentsatser som anger vad resten av folket har tippat. Det är säkerligen lätt att utgå från vad de andra spelar har spelat på när man spelar på Oddset Powerplay. Inom oddsspel som Oddset Powerplay finns säkerligen ett moment av flockbeteende i stil med att ”om 72 % tror att Brynäs kommer vinna, måste de väl bygga det på någon relevant information och således vore det dumt att tro annorlunda”.

För att ta ett konkret exempel på skillnaden mellan vad spelarna på Oddset Powerplay tror om resultatet i en match och vad oddssättarna på spelbolag tror om utgången kan den första matchen på spelkupongen mellan Brynäs och Timrå belysas. Av spelarna på Powerplay tror 72 % att det blir vinst för Brynäs, 16 % att det blir lika i matchen och 12 % att Timrå vinner. Skulle ett spelbolag tro på samma sannolikheter skulle oddsen på 1, X och 2 bli följande (med ett litet avdrag för spelbolagens oddsmarginal vilken uppstår på grund av att de ger ett lägre odds än vad sannolikheten anger, eftersom de trots allt måste tjäna pengar på sin oddsverksamhet):

Powerplaytipparnas odds (omräknat till teoretiskt spelbolagsodds):

Brynäs: 1,35
Lika: 6
Timrå: 7,5

För att visa på att det, i det här teoretiska fallet, inte är möjligt att göra några arbitragevinster (safebet/surebet) kan vi beräkna vad insatsen skulle behöva vara för att vinna 100 kr på respektive oddsalternativ; 1,X och 2:

100/1,35= 74 kr
100/6= 16,67 kr
100/7,5= 13,33 kr
Totalt blir detta: 104 kr

Inga arbitragevinster genom att spela pårespektive odds var för sig är i detta fall möjligt att göra.

För att sätta de ovan beräknade oddsen, vilka vi kan hävda att spelarna på denna omgång av Oddset Powerplay gett upphov till, i relation till vilka odds ett onlinespelbolag erbjuder går det att se att det skiljer sig ganska mycket åt mellan vad spelarna på Powerplay tror och oddssättarna på spelbolagen tror om sannolikheten för olika utfall:

Spelbolagsodds:

Brynäs: 1,5 (1,35 för Powerplayspelarna)
Lika: 4,5 (6 för Powerplayspelarna)
Timrå: 5,5 (7,5 för Powerplayspelarna)

Hemmavinst för Brynäs är betydligt mer favoriserat hos de som spelat på Oddset Powerplay, jämfört med vad spelbolagen tror. Mer tankar och beräkningar kring detta faktum, angående spel på Powerplay och motsvarande spel genom att sätta ihop sin egen åttling finns här.

För att återgå till lördagens omgång av Oddset Powerplay kan vi kolla på resultatet. I denna bild visas omgångens Powerplay resultat:

Oddset Powerplay resultat 29 sept


Flera av favoriterna vann och det blev endast ett kryss i lördagens omgång av Powerplay. Detta resulterade givetvis i att oddset blev relativt lågt, 411,38 gånger pengarna. Totalt var det 2 629 inlämnade kuponger som hade rätt rad, totalt delades det således ut, förutsatt att alla spelade med en (1) krona i radinsats, ut: 411,38*2629= 1 081 518 kronor, alltså drygt en miljon kronor i utdelning på Powerplay. Detta skulle motsvara en omsättning på: 1081518/0,7=1 545 026 kronor, vilket är rimligt med tanke på att det precis innan spelstopp hade spelats för 1,4 miljoner kronor på lördagens omgång av Oddset Powerplay.

För att se på utdelningen ur tidigare nämnde åttligsperspektiv skulle det ha blivit 861,9 gånger pengarna om man hade spelat på de åtta matcherna och tippat på korrekt utgång i alla matcherna. Oddset skulle i det fallet blivit drygt dubbelt så stort som i fallet med spel på samma kombination på Oddset Powerplay i just den här omgången.

Det högsta oddset som en separat spelad åttling i det här fallet med just de här matcherna i denna omgång skulle kunnat resultera i är drygt 98 000 i odds, alltså då de minst sannolika utfallen inträffar i alla matcher. Skulle å andra sidan alla åtta matcher sluta med att favoriterna vinner skulle oddset för dessa matcher bli 141 gånger pengarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar